خیام

خیام

رباعی شمارهٔ ۳۳

۱

در خواب بُدَم مرا خردمندی گفت

کز خواب کسی را گُلِ شادی نَشِکُفْت

۲

کاری چه کنی که با اَجَل باشد جُفْت‌؟

می خور که به زیر خاک می‌باید خُفْت

تصاویر و صوت

نسخهٔ چاپی و مصور رباعیات خیام - تصحیح فروغی، تصاویر محمد تجویدی، خط جواد شریفی - امیرکبیر - ۱۳۵۴ » تصویر 29
زهرا بهمنی :
داوود ملک زاده :
نازنین بازیان :
علی قلندری :

نظرات

user_image
ناشناس
۱۳۸۷/۰۱/۲۹ - ۰۶:۰۹:۲۱
mey khor ke bezire khak basi bayad khoft
پاسخ: ضبط مورد نظر شما از نظر وزنی ایراد دارد و فکر می‌کنم در نسخه‌های چاپی رباعیات خیام ضبط متداول همینی باشد که اینجا هست. تغییری اعمال نشد.
user_image
deadshadow
۱۳۸۹/۰۲/۰۹ - ۱۴:۱۲:۰۹
می خور که به زیر خاک بسی خواهی خفت
user_image
سکرات
۱۳۸۹/۱۰/۲۸ - ۱۵:۰۷:۵۵
در جواب هر دو دوستان (سعید و deadshadow ) میخواستم بگم که :می خور که بزیر خاک می باید خفتدرست ترین است چه از لحاظ وزنی و چه از لحاظ سرچشمه شناسی .
user_image
داریوش از تنگ طه
۱۳۹۰/۰۹/۰۱ - ۱۱:۱۸:۲۴
خیام می گوید تا انسان زنده است بایئد در پی نوشیدن شراب عرفانی یا همان شناخت معشوق حقیقی باشد چرا که اگر در این دنیا معشوق را به راستی پیدا کردی می توانی در آن دنیابا خیال راحت به دیدارش نایل گردی .
user_image
ناشناس
۱۳۹۱/۱۰/۲۸ - ۰۹:۳۷:۲۵
واقعا نمیفهمم که خیام در کجای اشعارش به معشوق حقیقی مورد نظر آقای داریوش اشاره کرده و یا از کدام رباعی خیام بر میاد که اعتقادی به به معاد داشته باشه! این که همه ما اعتقاداتی داریم بسیار محترم ولی لزومی نداره که بزرگانی رو که دوست داریم به رنگ اعتقادات خودمون در بیاریم. شاعر رباعی زیر چه اعتقادی به معاد داره؟گویند کسان بهشت با حور خوشستمن میگویم که آب انگور خوشستاین نقد بگیر و دست از آن نسیه بدارکاواز دهل شنیدن از دور خوشستبه نظر من می در اشعار خیام معنی کاملا اپیکوری داره و مقصود از می خوارگی بهره بردن از لذتهای مادیه و هیچ ربطی به عرفان نداره.خیام یک دانشمند و ریاضی دان بود نه یک صوفی و عارف و درویش و امثالهم
user_image
محمدرضا
۱۳۹۲/۰۲/۰۶ - ۰۵:۰۷:۴۸
کسی که می میخورد (می عرفان یا می انگور)هوشیار میشود.خیام پند میدهد که هوشیار باشید که مردن و فنا هم هست.
user_image
حاجیکلایی
۱۳۹۲/۰۵/۱۰ - ۱۴:۴۸:۴۶
با سلام به زیبایی به این نکته مهم اشاره کرده است و ان اینکه وقت برای خواب زیاد داریم و دنیا جای خوابیدن نیست!.باید خود را بسازیم و آماده شویم برای مرحله دیگری از زندگی!
user_image
عبدالمعروف کوشا صمدی
۱۳۹۳/۰۱/۰۲ - ۰۹:۵۳:۳۲
در خواب بدم مرا خردمندی گفتشرح: من بیخبر از لذتهای دنیا بودم در بیخبری شادی میکردمکز خواب کسی را گل شادی نشکفتشرح: خردمندی مراگفت در بیخبری نمیتوان از زیبائی ها لذت بردکاری چکنی که با اجل باشد جفتشرح: بیخری ویا خواب مانند مرگ استمی خور که بزیر خاک میباید خفتشرح: قبل از اینکه از جهان روی شادی کن از دینا لذت ببر باز مرگ خواه مخواه است.
user_image
فرهاد
۱۳۹۳/۰۲/۱۰ - ۰۹:۲۵:۵۵
"در خواب بودم که خردمندی گفت: چرا به کاری مشغولی (خواب) که شبیه مرگ است؟ بیدار شو و شادی کن که مرگ خواه ناخواه تو را به خواب ابدی خواهد برد"
user_image
ناشناس
۱۳۹۴/۱۰/۲۱ - ۱۸:۰۲:۱۷
«فوق العادهاست»
user_image
حمید سامانی
۱۳۹۵/۰۵/۰۲ - ۱۶:۵۸:۴۴
بسیاری از اشعار مندرج در گنجور دچار اشکالهای املایی هستند در مصراع دوم بیت اول کز صحیح است نه کازکز مخفف که از است استفاده از علامت سؤال در شعر مناسب و جایز نیست و اضافه است سؤالی نیست که احتیاج به جواب داشته باشد، جمله (مصراع) ادراکی است
user_image
ستار
۱۳۹۵/۱۲/۰۶ - ۱۶:۴۴:۰۵
دیگه حضرت خیام با چه زبونی باید بفهمونه آقا جان من می میخورم تو رو سنه نه ؟؟؟بحث عرفان و فلان سر جاش به قول یکی از دوستان جز به حال مستی این اشعار رو نمیشه گفت
user_image
کویر
۱۳۹۷/۰۸/۲۱ - ۱۹:۲۴:۳۵
چرا غلط املایی مصرع دوم اصلاح نمیشه ادمین محترم؟دوستانی که بر سبیل انکار شاعر مطلب مینویسن،توجه داشته باشن که حکیم،این اشعار رو جهت انتشار ننوشته ن. و به نظر بنده دقیقن به همین دلیل،من بر این گمانم که منظورات ایشون،همون معانی ظاهری کلامش هستن.تصدیق بفرمایید خوانندگان محترم که همین ما،وقتی در تنهایی و با خودمون حرف میزنیم،نمادین حرف نمیزنیم.لخت و بی پیرایه و دقیق و بدور از هر مصلحتی حرفای دلمون رو میزنیم.خیام یه شک گراست.چون یه دانشمند علوم طبیعیه.هر کسی به خودش جرئت تفکر مستقل رو بده،در همه چیز میتونه شک کنه.حتا به چشمهای خودش.
user_image
ماهی
۱۳۹۹/۰۲/۲۸ - ۰۲:۵۳:۰۴
در جواب ناشناس باید بگم اول برو مطالعه کن ببین اپیکور چی گفته و منظورش از لذت چی بوده و بعد اینکه انسان با کمی تعقل متوجه میشه که منظور خیام از شراب و خمر باده ، شراب عرفانی است. از آدم به اون بزرگی مشخص که به دنبال حق و وصال اهی است اپیکور در وصف اخلاق مبتنی بر لذت چنین آورده است:«آنچه زندگی را دل انگیز می‌کند، شرابخوارگی یا زنبارگی یا خوان رنگین توانگران نیست، بلکه فکری مقرون به قناعت است که علل هر شوق و هر نفرتی را با آن توان دریافت و آرایی را که موجب اضطراب نفوس باشد، از سر به در کرد.»
user_image
ماهی
۱۳۹۹/۰۲/۲۸ - ۰۲:۵۶:۴۹
در جواب ناشناس باید بگم : شما چرا انقد اصرار داری تا ب دلیل سطحی نگری و عدم تفکر خیلم را باده خوار و انسانی بی قید وبند جلوه بدهی . در مورد اپیکور هم برو مطالعه کن اپیکور در وصف اخلاق مبتنی بر لذت چنین آورده است:«آنچه زندگی را دل انگیز می‌کند، شرابخوارگی یا زنبارگی یا خوان رنگین توانگران نیست، بلکه فکری مقرون به قناعت است که علل هر شوق و هر نفرتی را با آن توان دریافت و آرایی را که موجب اضطراب نفوس باشد، از سر به در کرد.»
user_image
میم-عین
۱۳۹۹/۰۷/۱۱ - ۱۴:۰۰:۱۲
با توجه به فضای اگزیستانسیالیستی که بر اشعار خیام حاکم هست به نظرم صحبت ایشون در این شعر بیش از هر چیز به سائق مرگ و مرگ آگاهی اشاره داره. با پذیرش اگزیستانسیال بودن خیام و با تکیه بر نظرات دیگر اگزیستانسیال های معاصر مرگ باید پایان زندگی آدمی در نظر گرفته شود این به معنی نفی معاد نیست صرفا به ای خاطر که اطمینان وجود نداره(خیام که گفت دوزخی خوهاد بود،،،که رفت بدوزخ و که آمد زبهشت) پس بهترین کار این است که جوری زندگی کنیم که انگار آخرین فرصت برای زیستن است.می نیز در اینجا نمی تواند به مستی اشاره مستقیم داشته باشد چرا که چنین زندگانی با دیدگاه اگزیستانسیال در تعارض است و از اصالت بی بهره.برخی از ابیاتی که استدلالم حول آنهاست:پر کن قدح باده و بردستم نه،،، نقدی ز هزار نسیه خوشترمی خور که هزار بار بیشت گفتم ،،، باز آمدنت نیست چو رفتی رفتیکاین یکدم عاریت در این کنج فنا،،،بسیار بجوئی و نیابی دیگرچون عاقبت کار جهان نیستی است،،،انگار که نیستی چو هستی خوش باشتو زر نئی ای غافل نادان که ترا،،،در خاک نهند و باز بیرون آرند
user_image
خیام شناس
۱۳۹۹/۰۷/۲۹ - ۱۴:۱۹:۵۶
گر رازت بود فاش این چرخ خوش حسابست پس مهرخموشی می‌نهم وچیزی نمی‌گویم همچی درسته منو سننه هروقت نیاز شد برملا میشه راز خدا رحمتت کنه
user_image
محدثه
۱۳۹۹/۱۰/۲۱ - ۰۵:۲۰:۳۶
سلام. لطفا این اشکلات را رفع کنید:1. در مصراع دوم «کاز» اشتباه است؛ «کز» درست است.2. در بیت سوم علامت سوال باید حذف شود.3. به‌جای «می خور» باید « برخیز» نوشته شود.با تشکر.
user_image
حمیدرضا
۱۴۰۰/۰۲/۱۶ - ۰۵:۰۶:۳۷
طبق نظر استاد میرافضلی در این نوشتهٔ تلگرامی مالکیت این رباعی مدعیان دیگری چون پوربهای جامی و نجیب گلپایگانی دارد. این نوشته و  این نوشته را هم ببینید.
user_image
حمید رضا۴
۱۴۰۰/۰۵/۱۸ - ۱۹:۳۰:۳۲
بعید نیست توماس ادیسون، دانشمند و مخترع بزرگ، این رباعیِ خیام را خوانده و بکار گرفته بود! به گفته خودش، او شبها یک پیمانه می مینوشیده تا بیشتر بیدار مانده و به کار و اختراعات بیشتری بپردازد. درود بر او که در طول عمر هشتاد و چهار ساله اش، خدمات بیشماری به جامعه انسانی کرد.
user_image
ملیکا رضایی
۱۴۰۰/۰۵/۱۹ - ۰۰:۳۹:۵۹
واقعا ... درود بر او ... سپاس
user_image
حبیب شاکر
۱۴۰۰/۱۲/۰۵ - ۱۵:۰۸:۰۵
سلام بریاران عزیز در خواب مرا عاقل بیداری گفت بیدار شو و کم به اجل می شو جفت بنشان به لبی خنده ،دلی آر بدست طرحی دگر انداز بغیر از خور و خفت تشکر
user_image
حمید آ
۱۴۰۱/۰۷/۱۴ - ۱۴:۱۸:۵۶
باده عام از برون باده عارف از درون  بوی دهان بیان کند تو به زبان بیان مکن  بدون شرح ،،،
user_image
احمد نیکو
۱۴۰۱/۰۸/۲۵ - ۱۱:۵۱:۰۳
رباعی بدین متن صحیح است: در خواب بدم مرا خردمندی گفت کز خواب کسی را گل شادی نشکفت کاری چه کنی که با اجل باشد جفت می نوش که عمرهات می باید خُفت