خیام

خیام

رباعی شمارهٔ ۸۵

۱

گردون ز زمین هیچ گلی برنارد

کش نشکند و هم به زمین نسپارد

۲

گر ابر چو آب، خاک را بردارد

تا حشر همه خون عزیزان بارد

تصاویر و صوت

نسخهٔ چاپی و مصور رباعیات خیام - تصحیح فروغی، تصاویر محمد تجویدی، خط جواد شریفی - امیرکبیر - ۱۳۵۴ » تصویر 48
داوود ملک زاده :
زهرا بهمنی :
نازنین بازیان :
علی قلندری :

نظرات

user_image
مجتبی
۱۳۹۱/۱۰/۱۹ - ۲۰:۰۸:۵۱
با سلام من دنبال این رباعی از حضرت خیام بودم که در سایت شما اثری از آن پیدا نکردم ولی در سایت های دیگر بود. اگر واقعا متعلق به جناب خیام هست لطفا شما نیز آن را درج کنید.گردون نگری ز قد فرسوده ماستجیحون اثری ز اشک آلوده ماستدوزخ شرری ز رنج بیهوده ماستفردوس دمی ز وقت آسودهماست
user_image
جواد
۱۳۹۵/۰۸/۲۴ - ۰۰:۱۳:۱۱
جیحون اثری ز اشک پالوده ی ماست دوست عزیز نه آلوده
user_image
حمید رضا
۱۳۹۵/۱۰/۱۹ - ۰۱:۱۸:۳۱
می گوید روزگار هیچ انسانی را نمی آفریند که سپس او را نابود و تبدیل به خاک نکند.و اگر ابر به جای آبِ دریاها، خاک را به بالا میکشید، به جای قطره های آب، خون انسانهای «عزیز» بود که بر روی زمین می بارید.خیام انسانها را با صفتهایی چون نازنین، گل، و عزیز خطاب میکرد و برای دردها و رنجها هیچ مشکلی نداشت که آفریننده را مورد پرسش و حتی غضب خود قرار دهد.
user_image
ارش
۱۳۹۷/۰۸/۰۲ - ۱۵:۳۵:۱۹
یعنی شعر می گوید زمانی که ابر مثل اب که میگیره و تبخیر میکنه به جایش خاک بگیره و تبخیر کنه تا روز قیامت خون انسان های که مرده ودر خاک مدفون شده اند که عزیزا ن ما هستند می بارد
user_image
جمال
۱۳۹۷/۰۸/۲۷ - ۰۲:۲۷:۵۷
البته به نظرم بیت دوم از مفهوم متفاوتی برخورداره .در حقیقت خیام به این موضوع اشاره میکنند که انسان وقتی که دچار مشکلات و سختی‌ها ودرد رنج میشه ، دوزخ و جهنم را متصور میشه .زمانی هم که از آسودگی و آرامش برخوردار میشه ، بهشت را برای خودش متصور میشه .ما در طول زندگی به صورت مداوم به لحظات بهشتی و دوزخی در حرکت هستیم .اگه انسان به این فرایند دقت کنه و آگاه بشه ، شاید در اتفاقات زندگی ، دچار پریشان احوالی و اضطراب و تشویش نشه .
user_image
مهرداد پارسا
۱۳۹۷/۰۹/۱۹ - ۰۱:۱۴:۱۹
من چندان در ادبیات کلاسیک مطالعه نداشته ام، اما برای جالب است که خیام به فرایند تبخیر و ساخت ابر در شعر خود اشاره کرده و نگاهی کاملا تجربی و واقعگرایانه به این پدیده داشته است. خودم تا کنون در شعر هیچ شاعری این نگاه به فرایند شکلگیری ابر از تبخیر آب را مشاهد نکرده بودم.
user_image
هادی
۱۳۹۸/۰۶/۰۴ - ۱۲:۳۶:۲۶
این شعر از سنایی غزنوی است
user_image
حسین
۱۳۹۸/۱۱/۰۱ - ۱۱:۱۸:۱۳
فقط یک شاعر دانشمند و فلسفه دان میتواند همچین شعری را بگوید و آنهم بزرگ مرد تاریخ ایران خیام است. تفسیر زیبای حمید رضا عزیز بسیار بجا و درست است. خیلی ممنون از حمید رضا برای تفسیر خیامی او.
user_image
احمد نیکو
۱۳۹۸/۱۱/۱۶ - ۱۴:۳۱:۵۱
گردون ز زمین هیچ گلی برنارد  کان نشکند و هم به زمین نسپاردگر ابر چو آب خاک را برداردتا حشر همه خون عزیزان بارد (رباعی منسوب به خیام)
user_image
xfanex
۱۳۹۹/۰۳/۰۹ - ۰۶:۰۵:۲۳
گردون یعنی دنیا کش یعنی مرتبه نوبتگل نماد انسانهیچ گل تازه ای از زمین روییده نمیشه اگر گلهای قبلی از بین نروند و تبدیل به خاک نشوند(انسان اگر به خاک برنگرده، دوباره انسانی متولد نمیشه)حکایت کاشتن و برداشت کردن هست آب که وقتی جاری میشه (سیل)خاک رو میشوره و فرسایش میده و میبره اگر بارش ابر تبدیل به سیل بشه و خاک را بشورد این ما هستیم که تا قیامت برای عزیزانمون اشک خاهیم ریخت
user_image
Reza F
۱۳۹۹/۰۳/۱۸ - ۱۰:۱۶:۴۱
یکسری از برداشت های دوستان برای یک "خیام خوان" بسیار دور از انتظار است.دو بیتی به پیوستگی ذره به ذره هستی و رفتار دومینو وار کائنات اشاره داره و بیان میکنه حتی اندکی حرکت برخلاف قوانین جهان (فیزیک) امکان پذیرنیست..
user_image
حبیب شاکر
۱۴۰۱/۰۴/۰۷ - ۰۷:۲۲:۱۶
سلام برمهربانان  محکوم بود بمرگ هر انسانی  گیرد زتو چرخ انچه بخشد دانی؟  هر جا که بود در این جهان آبادی  پایان تمامشان بود ویرانی  سپاس بیکران
user_image
Shukrullah Maqsoodi
۱۴۰۱/۰۵/۱۱ - ۱۵:۰۱:۲۴
حکیم ابوالفتح عمربن ابراهیم الخیامی مشهور به «خیام» در کتاب تصحیح آقایان محمدعلی فروغی و دکتر قاسم غنی در رباعی شماره (۸۵) خود چنین می سراید. رباعی شماره(۸۵) خیام گردون ز زمین هیچ گلی برنارد کش نشکند و هم به زمین نسپارد گر ابر چو آب خاک را بردارد تا حشر همه خون عزیزان بارد با احترام به وجود چنین شخصیت پر افتخار علم و ادب پارس، مقصودی نیز اندک از رباعیات ایشان حصول علم می نماید و چنین می سراید. #مقصودی گردون گر دون که هویداست ما را این سبزه و آب و خاک پیداست ما را آید فصول ز چرخش افلاکش کاز فضل او همدیگر شیدا ست ما را چون رباعیات حضرت خیام اکثرا فیلسوفانه است و تفسیر و تشریح بیشتری میخواهد لهذا رباعی دیگر هم میتوان بر صدق کلام ایشان سرود. #مقصودی ترکیب که ز آب و باد و خاک آید چون شعله زنند زمین نمناک آید اقمار و اجرام دورخورشید در کار اند گردش و دیگرگونی افلاک آید ممنون توجه تان عزیزان گرامی.