خیام

خیام

رباعی ۱۴۲

۱

گردون نِگَری ز قدّ‌ِ فرسودهٔ ماست،

جیحون اثری ز اشکِ پالودهٔ ماست،

۲

دوزخ شَرَری ز رنجِ بیهودهٔ ماست.

فردوس دمی زِ وقتِ آسودهٔ ماست.

تصاویر و صوت

سهیل قاسمی :

نظرات

user_image
امیر
۱۳۹۶/۰۶/۰۴ - ۰۱:۰۸:۰۵
محسن نامجو آهنگی به نام دوزخ با این رباعی خونده که زیباست .
user_image
امید
۱۳۹۸/۰۵/۱۷ - ۰۹:۲۸:۱۲
گر، دون نگری ز قد فرسوده ماست دون نگری و کوتاه فکری فرسودگی تن را به همراه دارد و بینش کوتاه و رفتار کوته نگرانه استجیحون اثری ..بینش درست و نیک بینی قطره ای هست که پنچره ای به پاکی و بزرگی جیحون را برای ما پدیدار می آورد دوزخ شرری ز رنج بیهوده ماست فردوس دمی ز وقت آسوده ما است این مجموع به کنش و واکنش رفتار ما اشاره دارد که بی تردید ریشه آن را باید در قانون پاداش و پاد افره زرتشت یافت به نظر می‌رسد که خیام با قانون زرتشت کاملا موافق است و در اشعارش از اشا زرتشت استفاده کرده است و در مقابل در موارد زیادی اصول اوستایی را مردود کرده که چند رباعی در این رابطه سروده شده که اصول اوستایی را آشکارا مردود میکند و در مقابل اشعاری دارد که کاملا همسو با قانون اشه است دیگر گواه این ادعا خدمت خیام به زنده نگه داشتن تقویم ایرانی است که نشان میدهد خیام با ایران باستان آشنایی کامل داشته
user_image
بابک بامداد مهر
۱۳۹۹/۰۳/۰۱ - ۰۳:۴۶:۳۴
سلامگردون نگری‌ یعنی اگر به گردون نگاه کنی مثالی از قامت کمان شده وخمیده ماست(چنانکه درادبیات قدیم منحنی بودن فلک و گردون مشهوراست که با کهنسالی آن قرینه است).همانطورکه سیحون نیز مثالی ازاشکهای زلال ماست ودوزخ تشبیهی از شعله های رنج بیهوده ماست و بهشت خیالی از لحظه های آرامش‌ ماست.
user_image
B edaa
۱۳۹۹/۰۴/۲۸ - ۰۸:۴۶:۱۱
قد فرسوده ی ما مانند گردوناشک ما مثل جیحونرنج بیهوده ما مث اتیش دوزخوقت اسوده ی ما مث فردوس
user_image
احمد نیکو
۱۳۹۹/۰۵/۱۴ - ۱۲:۲۸:۲۵
دوزخ شرری ز آتش سینه ماستجنت اثری زین دل گنجینه ماستفارغ ز بهشت و دوزخ ای دل خوش باشبا درد و غمش که یار دیرینه ماست رباعی شماره ۶۶ از ابوسعید ابوالخیر (عارف و شاعر قرن چهارم و پنجم)
user_image
احمد نیکو
۱۳۹۹/۰۵/۱۴ - ۱۲:۳۰:۲۲
گردون کمری ز عمر فرسوده ماستدریا اثری ز اشک آلوده ماستدوزخ شرری ز رنج بیهوده ماستفردوس دمی ز وقت آسوده ماست رباعی شماره ۶۵ از ابوسعید ابوالخیر(عارف و شاعر قرن چهارم و پنجم)
user_image
احمد نیکو
۱۳۹۹/۰۶/۱۶ - ۰۹:۲۰:۳۴
متن صحیح رباعی: گردون نِگَری ز قد فرسودهٔ ماستجیحون اثری ز اشکِ پالودهٔ ماستدوزخ شَرَری زرنجِ بیهودهٔ ماستفردوس دمی زِ وقتِ آسودهٔ ماست
user_image
Mmd Mmd
۱۴۰۰/۰۷/۰۲ - ۰۷:۵۹:۵۸
نگر. [ ن ِ گ َ ] (اِ) نمونه . انموذج . (فرهنگ فارسی معین ) : گردون نگری ز عمر فرسوده ٔ ماست جیحون اثری ز اشک پالوده ٔ ماست . (منسوب به خیام از فرهنگ فارسی معین ).
user_image
لهراسب مرادی
۱۴۰۲/۱۱/۱۳ - ۰۲:۴۷:۴۶
باسلام درواقع شاعر چرخه ای از وجود آدم نشون داده  که دون نگری  کوته نظری  یا زاویه دید  نگرش و جهان بینی معیوب من که  باعث رنج و فرسودگی تحلیل رفتی بیماری من می‌شود  از طرفی بازتاب  کلی آن دوزخ و بهشتی ک خلق می‌شود برای آدم 
user_image
Nadim Najimi
۱۴۰۲/۱۱/۲۶ - ۰۲:۲۰:۴۱
سلام عرض ادب خدمت تک تک شما! معنی رباعی گردون نِگَری ز قدّ‌ِ فرسودهٔ ماست: گردون نِگَری: گردش فلک و آسمان قدّ‌ِ فرسوده: قامت خمیده و فرسوده معنی: خمیدگی و فرسودگی قامت ما، نشان‌دهنده‌ی گردش و گذر زمان و پیری ماست. جیحون اثری ز اشکِ پالودهٔ ماست: جیحون: نام رودی بزرگ در آسیای میانه اشکِ پالوده: اشک زلال و پاک معنی: رود جیحون، نمادی از اشک‌های زلال و پاک ماست که در طول زندگی ریخته‌ایم. دوزخ شَرَری ز رنجِ بیهودهٔ ماست: دوزخ: جهنم شَرَر: جرقه رنجِ بیهوده: رنج و سختی بی‌فایده معنی: جرقه‌های جهنم، نمادی از رنج و سختی‌های بی‌فایده‌ای است که در زندگی متحمل شده‌ایم. فردوس دمی زِ وقتِ آسودهٔ ماست: فردوس: بهشت وقتِ آسوده: زمان آرامش معنی: بهشت، لحظه‌ای از زمان آرامش و آسودگی ماست. جمع‌بندی: این رباعی به گذر زمان، سختی‌های زندگی و آرزوی آرامش می‌پردازد. شاعر می‌گوید که خمیدگی قامت ما نشان‌دهنده‌ی گذر زمان و پیری ماست، اشک‌های ما به عظمت رود جیحون است، رنج‌های ما جرقه‌های جهنم را می‌سازد و تنها آرزوی ما لحظه‌ای آرامش در بهشت است.  
user_image
فاتح عبداله‌زاده
۱۴۰۲/۱۱/۲۸ - ۱۶:۳۴:۵۷
با توجه به مفهوم مصاریع دیگر، احتمالا منظور شاعر نگاه دنیوی انسانها (گردون‌نگری) به دلیل کوتاهی، نقص اندیشه و رنج بیهوده بشر است که ماحصلش فرسوده شدن جسم و روح او در طول تاریخ بوده.
user_image
akbar rashidi
۱۴۰۲/۱۱/۲۹ - ۱۳:۲۴:۴۷
بنظر من که  خیلی مفهومش سادست، به این چرخه روزگاربنگری از قامت خمیده ما حاصل شده ودر کنارش جیحون رو همانند میگره که اون هم به این راحتی جیحون نشده و  در حقیقت همین رنجهای بیهوده ای که کشیدی دوزخ تو بوده که در پایان با یک بیت دیگه تکمیلش میکنه:خیلی صریح وساده میگه: دمی که آسوده بگذرانی اون فردوس توست.
user_image
عباس اشتری
۱۴۰۳/۰۲/۲۴ - ۰۲:۲۴:۱۳
رود جیحون اثر کوچکی است از اشکهای ما  ودوزخ با آن شرح و تفصیل در مقابل رنج بیهوده ما مانند جرقه ای است و بهشت نیز لحظه ای از زمان آرامش  دنیوی ما محسوب میشود.
user_image
کوزه
۱۴۰۳/۰۲/۲۸ - ۱۶:۰۷:۵۹
انسان با تجربه کردن بالغ می شود. سختی کشیدن با تجربه کردن متفاوت است.
user_image
منصور طاهری شاه قریه
۱۴۰۳/۰۴/۲۶ - ۱۲:۵۲:۳۰
سلام من همه کامنت ها رو خوندم ولی هیچکس معنی درست رو نگفت بنظر من منظور خیام با توجه به ایدولوژی که داشته اینه که با توجه به مثال هایی که میزنه منظورش اینه که خود انسان و اتفاقاتی ک در درونش میوفته خیلی مهم تر از چیزها و اتفاقاتی هست که در بیرون وجود داره و در کل به این اشاره داره که خودتو دریاب در مصرع اول میگه گردون نگری ز قد فرسوده ماست یعنی گذر عمر ما ک باعث خمیدگی قامتمون میشه خیلی مهم تر از کل گردون هستش و منظور اینه که عمر خودمون رو تباه نکنیم و خوش باشیم در مصرع بعدی منظور اینه ی قطر اشک خود انسان مهم تر از یک رود آبه در مصرع بعدی میگه یک لحظه رنج ما از کل دوزخ مهم تره و نباید الکی رنجیده بشیم و مصرع بعدی میگه اگه یک لحظه خوشحال باشیم از کل بهشت مهم تره درکل خیام به چیزی که براش ثابت نشده اعتقادی نداره برای همین میگه که حال رو دریاب بقیه چیزها مهم نیست