مولانا

مولانا

رباعی شمارهٔ ۱۴۲۶

۱

ای مونس روزگار چونی بی من

ای همدم غمگسار چونی بی من

۲

من با رخ چون خزان خرابم بی‌تو

تو با رخ چون بهار چونی بی من

تصاویر و صوت

کلیات شمس تبریزی انتشارات امیرکبیر، تهران، ۱۳۷۶ » تصویر 1428

نظرات

user_image
جواد
۱۳۹۳/۰۲/۳۰ - ۱۴:۳۶:۲۰
این رباعی توسط همایون شجریان، توی آلبوم جدیدش خونده شده که پیشنهاد میدم حتماً گوش بدین، ولی با اینی که نوشته شده کمی تفاوت داره:ای همدم روزگار چونی بی منای مونس و غمگسار چونی بی منمن با رخ چون خزان زردم بی توتو با رخ چون بهار چونی بی من
user_image
sarina
۱۳۹۴/۰۱/۰۶ - ۱۶:۲۶:۰۲
همایون شجریان عزیز این رباعی رو بسیاااااااااار عالی خوندن!!!!
user_image
میرزابنویس
۱۳۹۶/۰۷/۲۶ - ۱۶:۴۷:۱۳
سلام.مصرع سوم این رباعی اشتباه نگاشته شده:من با رخ چون خزان «زردم» بی تو رخ+خزان+زردی خزان. اول از اینکه معنای شعر بع این شکل مشخص تر و مناسب تر است. و دوم ایتکه واژه خرابم دارای سه هجا هست. و از اساس با وزن شعر همخوانی نداره.
user_image
شمس۲
۱۳۹۶/۱۱/۱۳ - ۰۷:۲۳:۰۱
درمصراع سوم به خای خرابم زردم هست.اشتباه شده اس.
user_image
سهیل قاسمی
۱۳۹۷/۰۴/۱۸ - ۱۶:۰۹:۲۰
همایون شجریان مونس و همدم را جا به جا گفته و خراب را زرد گفته.البته زرد هم لطفی دیگر داشت. اما خراب در وزن درست تر می‌نشیند. نون از تقطیع ساقط است بقول قدما و اگر زرد باشد خزان را باید کشیده خواند تا در وزن جا شود که درست نیست.دوم این که وقتی شاعر می‌گوید رخ ِِ چون خزان، تنها وجه ِِ شبَه ِِ رخ و خزان همانا رنگ زرد آن است و ذکر زرد پس از خزان، زاید می‌نماید. همان خراب را می‌پسندم که با خزان هم آهنگ هم هست
user_image
Raa
۱۳۹۷/۱۰/۰۹ - ۱۱:۵۶:۰۹
سلام،ممکنه یکی توضحی بده این دو بیت رو؟ مخصوصاً "چونی به من "رو.پیاپیش ممنون.
user_image
بابک چندم
۱۳۹۷/۱۰/۰۹ - ۱۳:۱۱:۳۶
@ Raaچونی -> چه گونه ای، چه طوری، چه حالی داریدر مصرعات 1،2،4 علامت پرسش ( ؟) اضافه کن...
user_image
Raa
۱۳۹۷/۱۰/۰۹ - ۱۶:۰۱:۰۳
سپاس فراوان، بابک عزیز.
user_image
محمدحسین مسعودی گاوگانی
۱۳۹۸/۰۸/۱۵ - ۱۱:۱۹:۲۳
به نظر می رسد یک تناقض ظاهری در این دوبیتی وجود دارد. اگر کسی مونس روزگار است نمی تواند برای کسی که در آن روزگار است مونس نباشد و اگر آن فرد در آن روزگار نیست پرسیدن این سوال غلط است که چونی بی من ؟چونی ؟ که کلمه پرسش از کمیت و کیفیت است در مورد کسی که مونس روزگار و همدم غمگسار است چه معنی می دهد ؟کسی که مونس روزگار است نمی تواند خراب باشد که خرابی و مونسی روزگار در یک نفس نمی گنجند. پس مولانا پی چیست؟من با رخ چون خزان ، خرابم بی تورخ من چون خزان است و هر لحظه به موی بادی بند است و در پی آن زمستانی است که سردی و حکایت یخ بندان دارد، خزانی که چنین ماهیت و وصفی دارد و هر رنگش به برگی زرد می ماند ، بی تو خراب است.و نکته همین جاست ، انسان نباید خود را بی او کند تا رخ خزانش ، خرابتر نشود. والا او مونس روزگار است خود را از هیچ کس دریغ نخواهد کرد که او همدم غمگسار و رخی چون بهار دارد که شادبی و طراوت از هر طرفش می بارد.
user_image
علی عابد
۱۴۰۱/۰۵/۱۳ - ۱۳:۵۷:۴۹
آقای دکتر گاوگانی، به نظر من بیت اول هر دومصرع نشانه هایی از کنایه درشون هست که ماهم در زمان حال و در زبان محاوره ای بسیار ازشون استفاده میکنیم.مثلا دوستی که رفته مسافرت و مدت هاست که احوالی از شما نگرفته و شما میخوای با کنایه بهش بگید بی معرفت هست: سلام با معرفت، خوش میگذره بدون من؟ و مثلا بیت اول این شعر رو اگر با همین فرمول محاوره ای کنیم: کسی که تا دیروز میگفتی همدم و غمگسار منی، بدون من بهتری؟