ناصرخسرو

ناصرخسرو

بخش ۱۸ - سروج، فرات، منبج، حلب

شنبه دویم رجب سنه ثمان و ثلثین و اربعمایه به سروج آمدیم، و دویم روز از فرات بگذشتیم و به منبج رسیدیم.

و آن نخستین شهریست از شهرهای شام، اول بهمن ماه قدیم بود و هوای آن جا عظیم خوش بود، هیچ عمارت از بیرون شهر نبود و از آنجا به شهر حلب رفتم.

از میافارقین تا حلب صد فرسنگ باشد. حلب را شهر نیکو دیدم، باره‌ای عظیم دارد، ارتفاعش بیست و پنج ارش قیاس کردم، و قلعه‌ای عظیم همه بر سنگ نهاده، به قیاس چند بلخ باشد، همه آبادان و بناها بر سر هم نهاده.

و آن شهر باجگاهست، میان بلاد شام و روم و دیار بکر و مصر و عراق، و از اینهمه بلاد تجار و بازرگانان آنجا روند. چهار دروازه دارد: باب الیهود، باب الله، باب الجنان، باب انطاکیه، و سنگ بازار آنجا رطل ظاهری چهار صد و هشتاد درم باشد، و از آنجا چون سوی جنوب روند، بیست فرسنگ، حماة باشد، و بعد از آن حمص، و تا دمشق پنجاه فرسنگ باشد از حلب. و از حلب تا انطاکیه دوازده فرسنگ باشد و به شهر طرابلس همین مقدار و گویند تا قسطنطنیه دویست فرسنگ باشد.

تصاویر و صوت

سفرنامهٔ ابومعین حمیدالدین ناصر خسرو قبادیانی مروزی به کوشش محمد دبیرسیاقی، زوار، ۱۳۳۵ شمسی » تصویر 24
سفرنامه ناصر خسرو علوی ( به انضمام روشنایی نامه و سعادت نامه ) انتشارات محمودی - ناصر خسرو علوی - تصویر ۴۲
سفرنامه حکیم ناصر خسرو قبادیانی مروزی (با حواشی و تعلیقات و فهارس اعلام تاریخی و جغرافیایی و لغات) به کوشش محمد دبیرسیاقی - ناصرخسرو قبادیانی مروزی - تصویر ۴۲
ره آورد سفر (گزیده سفرنامه ناصر خسرو) دکتر دبیر سیاقی - ناصر خسرو - تصویر ۴۷

نظرات

user_image
رسته
۱۳۹۱/۰۲/۱۰ - ۱۴:۴۲:۰۸
متن مطابق نسخه ی دبیرسیاقی چنین است:شنبه سوم رجب .... و دویم روز از فرات گذشتیم ... اول بهمن ماه قدیم بود ...اگر این تاریخ ها را به تاریخ های شمسی جلالی تبدیل بکنیم می شود شنبه 19 دی ماه 425 شمسی جلالی دویم روز یعنی یکشنبه 4 رجب که اول بهمن ماه (قدیم) 415 یزدگردی است از فرات گدشته اندتاریخ شمسی جلالی به دستور جلال الدین ملکشاه توسط گروه شش نفره از دانشمندان که خیام یکی از آنان بود در روز جمعه نهم رمضان سال 471 قمری مطابق روز اول فروردین سال 458 جلالی تثبیت شد و آن روز مطابق 19 فروردین 448 یزدگردی بود.